La mulți ani muncitorilor! 1 mai

La mulți ani muncitorilor din întreaga lume! 

Muncitorii, o, muncitorii! 
Unii muncesc prea mult, alții prea puțin... alții se uită. 
Dar să lăsăm gluma la o parte, asta dacă nu ești interesat de asta - în acest caz, citește aceste versuri: „Roșu, galben și albastru” (apasă, se va deschide o altă pagină)

desen colorat-oameni lucrând
Muncitorii sunt cei care prin munca lor contribuie la dezvoltarea societății și la bunăstarea tuturor. Ei merită respect, recunoaștere și condiții decente de lucru. De aceea, ziua de 1 mai este dedicată lor, ca o sărbătoare a solidarității și a luptei pentru drepturile lor. 
Cât au mai luptat muncitorii pentru drepturi... Mult, foarte, foarte mult. 

Ziua de 1 mai are o istorie lungă și plină de evenimente tragice. 
Ea își are originea în mișcarea muncitorească din secolul al XIX-lea, când muncitorii din Statele Unite și din alte țări au cerut reducerea timpului de lucru la 8 ore pe zi. În anul 1886, la Chicago, o grevă generală a fost reprimată violent de poliție, provocând moartea și rănirea multor protestatari. Pentru a comemora victimele și a continua lupta, Congresul Internaționalei Socialiste a stabilit în 1889 ca ziua de 1 mai să fie Ziua Internațională a Muncii.

În România, ziua de 1 mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. Muncitorii erau trimiși să participe la manifestații în care aclamau conducerea partidului și realizările socialismului. 

După Revoluția din 1989, ziua de 1 mai a căpătat noi semnificații. Ea este acum o zi liberă legală, în care muncitorii se pot odihni, distra sau participa la acțiuni sindicale. De asemenea, ea este o ocazie de a reflecta asupra situației actuale a muncitorilor din România și din lume. 
Deși au fost obținute multe progrese în domeniul legislației muncii, există încă multe probleme nerezolvate: salarii mici, condiții precare de lucru, lipsa protecției sociale, exploatarea și discriminarea.

De aceea, este important ca muncitorii să fie uniți și solidari în apărarea intereselor lor. Ei trebuie să își cunoască drepturile și să le revendice prin mijloace legale și pașnice. Ei trebuie să își exprime opiniile și să participe la dialogul social cu angajatorii și autoritățile. Ei trebuie să își sprijine colegii care se confruntă cu dificultăți sau nedreptăți. Ei trebuie să își respecte munca și pe cei care o fac.

Ziua de 1 mai este o zi a muncitorilor, dar și a tuturor celor care apreciază munca ca valoare umană. Munca este sursa de progres și civilizație, dar și de împlinire personală și socială. Prin munca noastră contribuim la binele comun și ne dezvoltăm ca indivizi. Prin munca noastră ne exprimăm talentele și vocațiile. Prin munca noastră ne afirmăm demnitatea și libertatea.

De aceea, în ziua de 1 mai sărbătorim munca ca un drept, dar și ca o datorie. Asta dacă avem serviciu. Eu sper că da. 
Cum îți câștigi existența altfel? 
Zi-mi și mie dacă ai vreun „pont.”
Să ne bucurăm de roadele muncii noastre, dar și să ne asumăm responsabilitatea pentru calitatea ei, zic eu. 
Să fim mândri de ceea ce facem, mai ales dacă ceea ce facem este bine. 

Cum zic eu: 
Nu lăsa pe mine (ori pe alții), ce poți face tu. 

Încă o dată, la mulți ani împliniți tuturor muncitorilor! 

fluture steagul României
A fost un adevărat privilegiu să te am alături. Îți sunt recunoscătoare că ai ajuns până aici. 

🕮
Cărțile mele se găsesc peste tot online, dar aici ai trei linkuri directe: 
💞
Dacă te-am ajutat sau ai învățat ceva nou, ori te-am făcut să zâmbești, consideră să te înscrii la canalele mele de YouTube, să apeși pe îmi place, să împarți cu prietenii și, în cazul în care ai timp, m-aș bucura nespus să îți citesc părerile pozitive. 
🤍
Credit fotografii 
Unele sunt de pe Pixabay, altele de pe PngTree

coperte carti-fond-albastru

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

>